piątek, 27 listopada 2015

SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM i BROKUŁEM


Przepis mojej mamy na pyszną sałatkę, z makaronem, kurczakiem, brokułem, porem i kukurydzą. Bez podawania proporcji, bo te, każdy sam sobie ustali.

Składniki:


* brokuł
* pierś z kurczaka 
* zielona część pora
* kukurydza z puszki
* makaron, np. kolanka, świderki itd.
* majonez
* sól, pieprz mielony

Przygotowanie:


1. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i kroimy w kostkę. 

2. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i obgotowujemy w wodzie lub na parze, na  pół twardo.

3. Pora myjemy, kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem lub lekko obgotowujemy (można na parze).

4. Makaron gotujemy al dente/ na pół twardo i osączamy.

5. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


ZOBACZ TEŻ:

* KOLOROWA SURÓWKA
* LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BESZAMELEM
* FRITTATA Z WARZYWAMI


KREMOWA ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW


Pierwotnie miała być to zupa krem z selera, ale wyszło troszkę inaczej i myślę, że wcale nie gorzej, a nawet lepiej. Zupa wyszła pyszna, jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, wystarczy tylko kilka składników i mamy sycącą zupę :)

Składniki:


* ok. 6 szkl. wody (można dać więcej, jeśli ktoś woli rzadsze zupy)
* 1,5 korzenia selera
* 3 duże ziemniaki
* 1 duża cebula
* przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony, np. biały lub czarny
* opcjonalnie: słodka śmietana
* opcjonalnie: zielenina do ozdoby

Przygotowanie:


1. Do garnka z wodą wrzucić po kilka ziaren przypraw oraz liści laurowych. 

2. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić  w kostkę. Wrzucić do wody. Gotować do miękkości.

3. Gdy warzywa są miękkie, blenderem zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem mielonym.

4. Nie jest to konieczne, ale jak ktoś lubi, warto dodać trochę słodkiej śmietanki, nie musi to być tłusta 30 czy 36%, może być 12%. Nada ona zupie kremowy, delikatny smak.

5. Zupę można posypać np. natką pietruszki do ozdoby.


ZOBACZ TEŻ:

* ZUPA Z DYNI NA OSTRO
* ZUPA KREM CEBULOWA
* WARZYWNY KOCIOŁEK
* CHŁODNIK ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

czwartek, 19 listopada 2015

PLACKI ZIEMNIACZANE


      Dzisiaj wstawiam przepis na danie proste, znane i lubiane, czyli placki ziemniaczane. Niektórzy zwą je racuchami, ale to błąd. Racuchy to zupełnie coś innego. Kiedyś, u mnie w domu, placki ziemniaczane jadło się bez cebuli, za to z cukrem. A mama to wspomina, że w dzieciństwie zdarzyło się jej jeść placki z dżemem... Co dla mnie jest, niesamowitą 'herezją' kulinarną :) Odkąd kilkanaście lat temu, mama poznała inny sposób na "wierzchnie nadzienie" do placków, nie posypujemy ich cukrem, tylko nakładamy słodko-słony twarożek.

Przepis na kilkanaście średnich/małych placków.

Składniki:


* ok. 11 średnich ziemniaków
* 3 jajka
* 5 łyżek mąki pszennej
* 1 duża cebula (opcjonalnie)
* sól, pieprz mielony
* olej 

Jeśli ktoś chce z twarożkiem:



* 1 kostka białego sera
* kilka łyżek mleka lub śmietany/jogurtu naturalnego itp.
* sól, cukier

Przygotowanie:


1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Można zetrzeć na drobnych oczkach albo na tych największych -  wtedy szybciej je zetrzemy i będą bardziej chrupiące. Obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę.

2. Wbić jaja, dodać mąkę, cebulę i przyprawy do masy ziemniaczanej i całość dobrze wymieszać.

3. Smażyć na rozgrzanej patelni, na złoto-brązowy kolor.

4. Jeśli ktoś chce spróbować placków z twarożkiem, to trzeba rozgnieść kostkę sera, dodać kilka łyżek mleka/śmietany/jogurtu/kefiru itp. dla rozrzedzenia twarożku. W razie gdyby nie było mleka czy czegoś podobnego, to można ostatecznie dodać trochę wody. Posolić i posłodzić do smaku, twarożek ma być słono-słodki, ale bardziej słodki.


Zobacz też:

* PLACKI Z CUKINII
* PLACKI O SMAKU PIZZY
* LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BESZAMELEM 

poniedziałek, 16 listopada 2015

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW I BATATEM


      Zainspirowana pewnym doświadczeniem kulinarnym, postanowiłam dzisiaj zrobić zupę-krem z białych warzyw, wg własnego pomysłu. Niestety, w sklepach nie było wszystkich warzyw jakie chciałam, więc brałam takie jakie były, a dodatkowo skusiłam się na batata, czyli słodkiego ziemniaka. Szczerze, nigdy wcześniej nie jadłam batatów, więc stwierdziłam, że pora poznać. Naiwnie jednak myślałam, że w środku jest podobny do naszych kartofli i będzie jasny, żółty lub żółto-biały, a on pomarańczowy :) Stąd zupa wyszła żółta a nie biała hehe :) Co nie zmienia faktu, że wyszła naprawdę dobra i została pochwalona przez domowników :)

Składniki:

* 6 szkl. wody
* 7 średnich ziemniaków
* 1 średni batat
* 1 mały seler
* 1 duża pietruszka
* 1 mała cebulka
* biała część pora
* połowa małego kalafiora
* przyprawy: sól, pieprz mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
* opcjonalnie: śmietana do zabielenia, boczek wędzony i zielona część pora do posypania
* 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1. Do garnka wlać 6 szkl. wody, wrzucić po kilka liści laurowych, ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, przykryć i gotować.

2. Wszystkie warzywa, oprócz zielonego pora, umyć, obrać, rozdrobnić, krojąc np. w kostkę lub plasterki. Wrzucić je do wody oraz dodać łyżkę masła. Gotować do miękkości.

3. Kiedy warzywa zmiękną , zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem mielonym do smaku.

4. Można dodać słodkiej śmietany do zupy, jeśli ktoś lubi zupy zabielane i bardziej kremowe w smaku. Mnie osobiście, bardziej odpowiadała wersja bez śmietany.

5. Chcąc zupę przyozdobić, można podsmażyć na suchej patelni troszeczkę boczku wędzonego, np. w kosteczkę, paseczki lub plasterki i nimi posypać wierzch zupy. Można też drobno posiekać zieloną część pora i nią też posypać wierzch. Wskazane jest, aby to nie był surowy por, tylko np. przelany wrzątkiem, wtedy będzie łagodniejszy w smaku.


Zobacz też:

* ZUPA CEBULOWA
* ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
* ZUPA KREM Z BRUKWI
* ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY

piątek, 13 listopada 2015

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BESZAMELEM

 

      Witajcie! Dzisiaj wstawiam przepis na lasagne ze szpinakiem, beszamelem i serem. Przepis przetestowany wczoraj i zaliczony do tych wartych zapisania. Przepis prosty, danie smaczne, łatwe w przygotowaniU i tanie. Myślę, że każdemu, kto lubi szpinak, będzie smakowało :)

Składniki:

* 2 opakowania mrożonego szpinaku (brykiet)
* 1 opakowanie 250 g (ok. 15 płatów) makaronu do lasagne
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 szkl. mleka
* ser żółty do posypania (niedużo), np. wędzony albo z tych twardszych (parmezan, cheddar itd.)
* przyprawy: sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa,czosnek (np. mielony, granulowany lub świeży)


Z tej porcji wyszła mi standardowej wielkości prostokątna forma naczynia żaroodpornego. 
Lasagne miała 5 warstw makaronu.

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrozić albo od razu wrzucić do garnka i stopniowo rozgrzewać. Gdy się rozpadnie, dodać sól, pieprz i czosnek, całość wymieszać. Ma być dobrze doprawiona szpinakowa papka.

2. Płaty makaronowe podgotować, może nie tak do całkowitej miękkości, ale na tyle, aby były elastyczne i nie rozgotowane. Ja gotowałam je pojedynczo lub po dwa, w każdym bądź razie, stopniowo, po kilka minut. Nie radzę gotować na raz większej ilości płatów, bo mogą się lepić i łatwo je rozerwać przy wyjmowaniu.

3. Ułożyć pierwszą warstwę podgotowanych płatów na dnie naczynia (u mnie 3 płaty). Na to wyłożyć część papki szpinakowej, rozsmarować.

4. Roztopić masło w garnku, do roztopionego dorzucić 3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszać, aż mąka się zrumieni. Dodać do tego mleko, sól, pieprz i gałkę, całość mieszać i pogotować jeszcze ok. 5 min, aż powstanie  dość gęsty sos beszamelowy.

5. Na pierwszą warstwę szpinaku wyłożyć część sosu, rozsmarować. Na to wyłożyć kolejne warstwy makaronu, szpinaku i beszamelu. Czynność powtarzać, aż skończą się płaty. 

6. Na sam wierzch posypać starty bądź pokrojony w paseczki, żółty ser. Moim zdaniem, najbardziej tu pasującym, jest jakiś ser twardy i/lub wyraźny w smaku, np. parmezan, cheddar, wędzony itd. Myślę jednak, że jak ktoś ma zwykły, to może dać taki jaki ma.

7. Zapiekać w piekarniku, w temp. do 180*C  przez ok. 30-40 min. Ja piekłam w temp. 170*C, przez 30 min,w opcji termoobieg, przy czym troszkę wcześniej nagrzałam piekarnik.