sobota, 18 lipca 2015

FRITTATA Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ

     

      Witajcie! Dzisiaj wstawiam przepis na zapiekaną frittatę z warzywami na patelnię. Zrobiłam ją po raz pierwszy i już wiem, że od tej pory będę przyrządzać różne frittaty. Jest to danie szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, przypomina omlet z dodatkami. Na 'nadzienie' możemy dać co tylko chcemy, przeróżne warzywa, kawałki mięsa, różne rodzaje serów, zieleninkę itd. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :) Jest to danie sytne, smaczne i godne polecenia. Można je jeść na ciepło, jak i na zimno. Na śniadanie, obiad i kolację. Bardzo polecam :)))

Przepis na dużą formę (ja użyłam silikonowej do tarty)

Składniki:


* 1 opakowanie warzyw na patelnię z Biedronki 750 g
* 10 jajek
* garść startego żółtego sera
* mały kawałek wędzonego boczku
* 6 łyżek mleka
* przyprawy: sól, pieprz mielony, opcjonalnie: gałka muszkatołowa i przyprawa do dań z jajek
* olej

Przygotowanie:


1. Boczek wędzony (niewielka ilość), kroimy w kosteczkę i podsmażamy, aż się zrumieni.

2. Warzywa na patelnię, podsmażamy/podduszamy, na niewielkiej ilości oleju, pod przykryciem. Mieszamy. Kiedy są półtwarde, zdejmujemy je z ognia. Posypujemy solą i pieprzem.

3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy mleko i przyprawy.

5. Posypujemy dno foremki połową porcji sera, na to rozkładamy warzywa, na warzywa dajemy resztę sera, całość zalewamy masą jajeczną, a na wierzchu rozsypujemy podsmażony boczek.

6. Zapiekamy w temp. ok 180*C, do momentu, aż jajka się zetną. Ja włączyłam termoobieg z funkcją podgrzewania od dołu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz