poniedziałek, 12 sierpnia 2013

TARTA Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ



Dzisiaj przepis na tartę, a właściwie quiche  (kisz) z warzywami.


Ciasto:

Ta ilość ciasta wystarczy na: 1 porcję do grubego wylepienia formy ok. 30 cm (28 cm) średnicy, 2 porcje do cieńszego wylepienia (1 porcję można wtedy zamrozić) lub 1 porcję do wylepienia większej formy. Do zrobienia tej tarty radzę grubiej wylepić formę.

* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 1 kostka masła (Odradzam margarynę)
* ok. 0,5 szklanki zimnej wody
* sól

Farsz:

* 1 opakowanie warzyw na patelnię (Ja miałam te z Biedronki 750 g)
* olej
* sól, pieprz

"Polewa":

* mały kubek lub ok. 0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%
* 2 jajka
* starty żółty ser
* przyprawy wg uznania np. sól, pieprz, pieprz ziołowy itp.


Przygotowanie:

1) Mąkę przesiać do miski i dodać do niej pokrojone masło, sól i wodę. Szybko zagnieść (aby było gładkie), uformować kulę i włożyć do lodówki, na min. 30 min, a najlepiej na ok. 1 godz.

2) Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Dusić pod przykryciem, aż będą półtwarde. Przyprawić.

3) Wymieszać śmietanę, jaja i ser, przyprawić.

4) Formę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem, można je ponakłuwać widelcem i piec, aż będzie złociste, w temp. ok. 200 * C.

5) Na upieczony spód wyłożyć warzywa i polać je 'polewą'. Piec, aż polewa się zetnie i zezłoci, ok. 20-30 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz