poniedziałek, 10 grudnia 2012

CIASTO SNICKERS



       Snickers to jedno z moich ulubionych, sprawdzonych i niezawodnych ciast. Najczęściej, piekę go, na Święta. Rodzinie zawsze smakuje, a i ja uwielbiam te toffi i polewę orzechową.

Składniki:

*2,5 szklanki mąki pszennej
*3/4 szklanki cukru
*2 jajka
*2 żółtka
*20 dag margaryny
*3 łyżki mleka
*3 łyżki miodu
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1 cukier wanilinowy

Polewa:
*1/2 kostki margaryny
*4 łyżki cukru
*2 łyżki miodu
*20 dag posiekanych orzechów włoskich (nie musi być dokładnie tyle, może być mniej, mogą też być orzechy ziemne/ziarna słonecznika/płatki migdałowe/orzechy laskowe lub ich mieszanka)

I krem:
*2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (pasują też czekoladowy, toffi/krówka) + 2,5 szklanki mleka

II krem:

* puszka gotowej masy toffi lub zagęszczonego mleka słodzonego, które trzeba gotować ok. 3 godziny (jeśli gotowa masa toffi jest zbyt gęsta i twarda do posmarowania ciasta, można ją utrzeć mikserem lub zmiksować z masłem, np. 1/2,1/3 kostki- wtedy będzie lepsza do smarowania i mniej słodka)

Przygotowanie:


1) Mąkę wymieszać z sodą i przesiać je przez sito. Posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze łyżką wymieszać. Ciasto jest rzadkie i lejące się.

2) Prostokątną (tą dużą) formę, wyłożyć papierem lub folią aluminiową. 1/3 ciasta wylać na formę i wyrównać. Piec ok. 15 minut w temp. w dość wysokiej temperaturze lub tak, aby się zarumieniło. Powtórzyć 2 razy, żeby powstały 3 placki.

3) Ugotować budynie, rozrobić w 1 szklance, wlać na gotującą się, resztę mleka. Poczekać aż trochę ostygnie, ale nie całkowicie.

4) Ostudzić masę toffi, jeśli była gotowana lub zmiksować, jeśli jest twarda.

5) Na 1 placek, nałożyć masę budyniową, przykryć 2 plackiem, na 2 placek nałożyć masę krówkową, przykryć 3 plackiem.

6) W rondlu rozpuścić margarynę, cukier, miód, dodać orzechy, wymieszać.Gdy polewa lekko wystygnie, polać nią, wierzchni placek. 

7) Wstawić do lodówki.


2 komentarze: