poniedziałek, 3 grudnia 2012

CYNAMONOWE ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO



Od dawna te ciastka za mną chodziły, ale dopiero wczoraj zrobiłam je po raz pierwszy. Od razu przyznaję, że ciasto francuskie było kupne, ale chyba mało kto robi je w domu. Kilka lat temu zrobiłam 'półfrancuskie', francuskiego - jak dotąd nigdy, ale wszystko przede mną ;)

Składniki:

* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 1 małe jajko
* cukier  (kilka łyżek; może być gruby lub drobny kryształ, biały lub brązowy; można też dodać cukier waniliowy, migdałowy, ale niekoniecznie)
* cynamon (1 łyżka)

Przygotowanie:

1) Roztrzepać jajko.

2) Rozmrożone i rozłożone ciasto posmarować obficie jajkiem.

3) Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nimi ciasto (dość obficie).

4) Zwijać ciasto, dość ściśle. Można to robić na 2 sposoby. Wzdłuż dłuższego brzegu, na wzór muszli ślimaka lub tworząc tak jakby podwójnego ślimaka, zawijając ciasto z 2 brzegów. Takie coś na wzór głowicy kolumny w stylu jońskim ;) Po zawinięciu ciasta, całość docisnąć, lekko spłaszczyć. Posmarować jajem.

5) Kroić na plastry grubości ok.1 cm. i układać na blaszce. Można jeszcze raz je spłaszczyć i smarować jajkiem.

6) Piec w piekarniku w temp. 180* C, przez ok. 15 min lub do czasu, aż się zarumienią. Można je w trakcie pieczenia przerzucić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne. Można też włączyć termoobieg z dodatkowym podpiekaniem od spodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz