niedziela, 2 lutego 2014

CIASTECZKA OWSIANE

     



      Dzisiaj wstawiam przepis na pyszne ciasteczka z ziarnami i otrębami. Można je zrobić na 2 sposoby: w wersji dla cukrzyków, czyli bez cukru oraz z cukrem. Robiłam je i takie, i takie. Wersja dla cukrzyków jest mało słodka, ale smaczna, w sam raz do słodkiej herbaty, albo dla kogoś, kto nie lubi bardzo słodkich smakołyków. Wersja z cukrem - dla wszystkich fanów 'normalnych' ciasteczek.


Składniki:


* 1 szkl. płatków owsianych
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. otrębów owsianych lub pszennych
* 1/2 szkl. ziarna słonecznika
* 1/4 szkl. siemienia lnianego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 jajko
* 1 szkl. soku jabłkowego (Najlepiej takiego naturalnego, bez dodatku cukru)
* 1/4 szkl. oleju

* 2 -3 łyżki cukru lub wg uznania (Wersja dla nie-cukrzyków)


Przygotowanie:


1) Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.

2) Sok, olej, jajko wymieszać w drugiej misce.

3) Wszystko razem połączyć, wymieszać i odstawić na 10 min.

4) Formować kulki, układać na blachę, spłaszczać do kształtu ciastka.

5) Piec w temp. 200*C przez ok. 15 min. lub aż się zrumienią.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka! Twoje wyglądają fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń