niedziela, 2 lutego 2014

DOMOWY PASZTET

Składniki:


* 2 ćwiartki z kurczaka
* 40 dag wątróbki drobiowej (Może być wieprzowa i może być jej więcej)
* 1 kg łopatki wieprzowej
* 2 cebule
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 2 ząbki czosnku
* 2 czerstwe lub "świeże" bułki 
* 3 jajka
* bułka tarta
* przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, natka pietruszki, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, przyprawa do pasztetów itp. 

Przygotowanie:


1) Wątróbkę oczyścić z błonek, łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. i wraz z ćwiartkami, wszystko to umyć. 

2) Warzywa obrać, umyć, nie kroić. 

3) Mięsa włożyć do garnka a nie nich ułożyć warzywa. Zalać wodą, aby jej poziom był tylko trochę wyższy niż poziom składników na pasztet. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotować do miękkości.

4)  Miękkie mięso wyjąć, warzywa również. Z ćwiartek zdjąć skórę. Wywaru nie wylewać, wrzucić do niego 2 bułki.

5) Mięso + warzywa + bułki namoczone w wywarze a nawet ziarna pieprzu + ziela, zmielić 2 razy, na sitku o drobnych oczkach.

6) Do masy mięsno-warzywnej wlać cały  pozostały po gotowaniu wywar i dość obficie przyprawić. Ja dałam ok. 1,5 łyżki soli, ale można dać ciut mniej, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego i inne wyżej wspomniane przyprawy, ale te, dodawałam już na oko. Masę wymieszać w jajami.

7) Wyłożyć masę do formy. U mnie była to forma blaszana prostokątna, wyłożona papierem, ale nie ta duża, tradycyjna,  tylko taka niewiele większa niż kwadrat. Oczywiście jest to duża porcja, i później można taki pasztet pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić

8) Wygładzić masę w formie, wierzch posypać bułką tartą, piec w temp. 200*C przez ok. 1,5 godz.

9) Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wcześniej może się kruszyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz