środa, 5 grudnia 2012

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ




      W niedzielę upiekłam rogaliki z marmoladą różaną, a raczej owocową o smaku różanym... Mniejsza jednak o to. Co i raz piekę rogaliki, z różnych przepisów. Raczej zawsze wychodzą dobre, ale te z ostatniego, nowego przepisu, wyszły najlepsze. Bardzo odpowiadała mi konsystencja ciasta, ciasto ładnie się lepiło, ale do siebie, a nie do rąk. Nadzieniem była ulubiona marmolada.

Składniki:


*1 kg mąki tortowej (lub zwykłej pszennej)
*2 jajka
*1/2 litra mleka
*1/3 szklanki oleju
*1/2 szklanki cukru + ewentualnie do posypywania
*100 g drożdży (cała kostka)
*1 cukier wanilinowy lub wanilia
*marmolada (dowolny smak; ma być twarda; raczej większy słoiczek) lub inne nadzienie
*jajko/białko - ewentualnie - do smarowania wierzchu, aby się świecił

Przygotowanie:


1) Mleko i cukier (ale nie wanilinowy) podgrzać w rondlu.

2) Drożdże rozetrzeć z cukrem.

3) Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, drożdże, mleko, cukier wanilinowy i olej.

4) Wszystko dobrze wymieszać i zagniatać.

5) Z kawałków ciasta wałkować okrągłe placki.

6) Placki dzielić nożem na 8 części.

7) Na każdą część nakładać marmoladę, zawijać i formować rogale.

8) Uformowane rogaliki można smarować jajkiem i posypywać cukrem, ale nie jest to konieczne.

9) Piec w temp. 200*C przez ok. 20 minut.



2 komentarze: