wtorek, 4 lutego 2014

ZAPIEKANE NADZIEWANE MUSZLE MAKARONOWE


Dzisiaj wstawiam przepis na zapiekany, nadziewany makaron. Może to być makaron w postaci muszli, ale mogą to być też duże kolanka/koszyczki. Niestety, nie podam dokładnych proporcji, bo tych nie znam. Do dania można zrobić sos np. śmietanowo-koperkowy, pomidorowy itp.

Składniki:

* makaron typu duże muszle/kolanka
* mięso mielone
* pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
* pieczarki
* cebula
* ser żółty
* przyprawy: sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie itp.

Przygotowanie:

1) Makaron lekko podgotować, tak na półtwardo, odcedzić.

2) Pieczarki zetrzeć na tarce na grubym oczku i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką.

3) Mięso mielone podsmażyć.

4) Wszystko oprócz sera, tj. mięso, pieczarki z cebula, pomidory/koncentrat, wymieszać dokładnie i przyprawić.

5) Nadziać makaron. Układać obok siebie, dość ciasno, w formie.

6) Zapiekać w temp. ok.180 *C, aż całość się zrumieni i ładnie przypiecze. 

7) Przed ostatecznym wyjęciem, posypać startym serem, aż się roztopi.

8) Można podawać z sosem.



1 komentarz:

  1. Z Przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń