czwartek, 9 lipca 2015

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY



      Dzisiaj wstawiam przepis na zupę z czerwonej soczewicy. Co mogę o niej napisać? Jest  bardzo smaczna, trochę nietypowa, aczkolwiek przypomina mi inne zupy - pomidorową, z racji pomidorów w składzie oraz grochową, przez ziarno soczewicy. Zupa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, tania i zdrowa. 

Składniki:


* 100 g czerwonej soczewicy
* 5 pomidorów
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* włoszczyzna (kilka marchewek, pietruszka, kawałek selera + ewentualnie zielenina typu por, natka selera)
* natka pietruszki
* 1 l wody
* przyprawy: sól, pieprz ziarnisty i mielony, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cząber, ewentualnie        przyprawa uniwersalna typu vegeta
* olej

Przygotowanie:


1. Włoszczyznę, oprócz natki pietruszki, obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dorzucić kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zalać 1 l wody i gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą półtwarde. Wyłowić wszystko oprócz marchewki, a samą marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić ją z powrotem do garnka. Dalej gotować.

2. Opłukać na sicie soczewicę i wrzucić do gotujących się warzyw. 

3. Obrać i pokroić drobno (lub posiekać) cebulę i czosnek. 

4. Pomidory umyć, ponacinać skórkę, sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.

5. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, a potem dorzucić do nich pokrojone pomidory. Całość podusić do momentu, aż pomidory się prawie rozpadną. Po czym zawartość patelni wlać do garnka z warzywami.

6. Pogotować zupę jeszcze chwilę, po czym dodać resztę przypraw, wymieszać. Na talerzu, przed podaniem, można posypać zupę, posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz