poniedziałek, 20 lipca 2015

WARZYWNY KOCIOŁEK PRAWIE JAK LECZO


      Przyznam szczerze, jestem fanką dań typu leczo. Nie tak dawno, w jednej z gazetek, znalazłam przepis na coś podobnego i musiałam go wypróbować. Owocem tego, było danie podobne do leczo, aczkolwiek trochę różniące się, a już na pewno, od mojej wersji leczo. W każdym bądź razie, smakowało :))) Równie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Polecam.


Składniki:


* 1 mały bakłażan
* 4 ziemniaki
* 1/2 puszki kukurydzy
* 4-5 dużych pomidorów + ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
* 2 papryki (np. czerwona i żółta)
* 2 cebule
* mięso, np. boczek wędzony, kiełbasa pokrojone w kosteczkę (niewielka ilość)
* natka pietruszki świeża
* liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony
* olej


Przygotowanie:


1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy, kroimy w kostkę, to samo robimy z ziemniakami i bakłażanem (bakłażana nie obieramy, tylko kroimy).

2. Pokrojone w kosteczkę mięso, podsmażamy na oleju, aż się zrumieni, najlepiej robić to w dość wysokim garnku, o grubszym dnie. Wrzucamy liście oraz ziele oraz pieprz ziarnisty. Dodajemy cebulę i co jakiś czas mieszamy.

3. Pomidory nacinamy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki. Obrane kroimy w kostkę.

4. Kiedy cebula będzie taka półtwarda, wrzucamy ziemniaki, mieszamy a za niedługi czas, dorzucamy paprykę. Następnie dodajemy pomidory, znowu mieszamy i czekamy, aż się rozpadną i puszczą sok. Kiedy ziemniaki i papryką będą półtwarde, dodajemy kukurydzę i bakłażana. Całość co jakiś czas mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli ktoś lubi mocny smak pomidorowy może dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. 

5. Kiedy warzywa będą miękkie, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.




1 komentarz:

  1. Taki kociołek mogłabym jeść przez całe lato :D Zapraszam do spróbowania także mojej wersji leczo :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń