piątek, 13 listopada 2015

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BESZAMELEM

 

      Witajcie! Dzisiaj wstawiam przepis na lasagne ze szpinakiem, beszamelem i serem. Przepis przetestowany wczoraj i zaliczony do tych wartych zapisania. Przepis prosty, danie smaczne, łatwe w przygotowaniU i tanie. Myślę, że każdemu, kto lubi szpinak, będzie smakowało :)

Składniki:

* 2 opakowania mrożonego szpinaku (brykiet)
* 1 opakowanie 250 g (ok. 15 płatów) makaronu do lasagne
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 szkl. mleka
* ser żółty do posypania (niedużo), np. wędzony albo z tych twardszych (parmezan, cheddar itd.)
* przyprawy: sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa,czosnek (np. mielony, granulowany lub świeży)


Z tej porcji wyszła mi standardowej wielkości prostokątna forma naczynia żaroodpornego. 
Lasagne miała 5 warstw makaronu.

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrozić albo od razu wrzucić do garnka i stopniowo rozgrzewać. Gdy się rozpadnie, dodać sól, pieprz i czosnek, całość wymieszać. Ma być dobrze doprawiona szpinakowa papka.

2. Płaty makaronowe podgotować, może nie tak do całkowitej miękkości, ale na tyle, aby były elastyczne i nie rozgotowane. Ja gotowałam je pojedynczo lub po dwa, w każdym bądź razie, stopniowo, po kilka minut. Nie radzę gotować na raz większej ilości płatów, bo mogą się lepić i łatwo je rozerwać przy wyjmowaniu.

3. Ułożyć pierwszą warstwę podgotowanych płatów na dnie naczynia (u mnie 3 płaty). Na to wyłożyć część papki szpinakowej, rozsmarować.

4. Roztopić masło w garnku, do roztopionego dorzucić 3 łyżki mąki pszennej, energicznie mieszać, aż mąka się zrumieni. Dodać do tego mleko, sól, pieprz i gałkę, całość mieszać i pogotować jeszcze ok. 5 min, aż powstanie  dość gęsty sos beszamelowy.

5. Na pierwszą warstwę szpinaku wyłożyć część sosu, rozsmarować. Na to wyłożyć kolejne warstwy makaronu, szpinaku i beszamelu. Czynność powtarzać, aż skończą się płaty. 

6. Na sam wierzch posypać starty bądź pokrojony w paseczki, żółty ser. Moim zdaniem, najbardziej tu pasującym, jest jakiś ser twardy i/lub wyraźny w smaku, np. parmezan, cheddar, wędzony itd. Myślę jednak, że jak ktoś ma zwykły, to może dać taki jaki ma.

7. Zapiekać w piekarniku, w temp. do 180*C  przez ok. 30-40 min. Ja piekłam w temp. 170*C, przez 30 min,w opcji termoobieg, przy czym troszkę wcześniej nagrzałam piekarnik.

2 komentarze: