niedziela, 6 stycznia 2013

CIASTO NA PIZZĘ

CIASTO NA PIZZĘ


Ostatnio często piekę pizze i testuję nowe, różne przepisy, tak na ciasto jak i na 'wierzch' pizzy. Oto jeden z przepisów na ciasto. Najczęściej robię z podwójnej porcji i w zależności od tego, czy wałkuję cienko lub grubiej, starczy mi ono na 2 okrągłe blachy, o średnicy 30 cm, lub kilka mniejszych i cieńszych pizz.

Składniki (na 1 pizzę o cienkim spodzie, na okrągłą blachę o śr. 30 cm):

* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1/4 kostki drożdży (100 g)
* ok. 3/4 szklanki wody
* płaska, mała łyżeczka cukru

Przygotowanie:


1) Mąkę (można przesiać) i wsypać do miski.

2) W oddzielnym naczyniu rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę wody. Rozetrzeć/wymieszać oraz odstawić na 10 minut.

3) Do mąki wlać zawiesinę z drożdży i resztę wody oraz wymieszać łyżką. Potem wyrabiać rękoma, aż do jednolitej masy. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dosypać trochę mąki, jeśli przeciwnie, dodać odrobinę wody.

4) Uformować kulę, rozpłaszczyć, wałkować na okrągły placek.

5) Formę albo wysmarować olejem albo wyłożyć papierem/folią do pieczenia.

1 komentarz:

  1. Ewidentnie zabrakło w tym cieście choćby odrobinę soli. No i ciasto na pizzę bez oliwy z oliwek? Poza tym OK.

    Ja mam podobny przepis: 5 dag drożdży (może być mniej), pół kilo mąki, szklanka wody, ciut soli, ciut sukru - wyrabiamy, pod koniec parę łyżek oliwy z oliwek.

    Czasami dodaję 1/4 mleka zamiast wody - ciasto wychodzi delikatniejsze.

    OdpowiedzUsuń