poniedziałek, 14 stycznia 2013

KOTLETY DO HAMBURGERÓW (HAMBURGERY WOŁOWE)

KOTLETY DO HAMBURGERÓW 
(HAMBURGERY WOŁOWE)


Składniki:

* 70 dag mielonej wołowiny (Można zmielić mięso 2 razy)
* 1 duża cebula drobno pokrojona w kosteczkę
* 2 łyżki ketchupu
* 1- 2 łyżki/łyżeczki sosu sojowego
* pieprz mielony


Przygotowanie:

1) Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.

2) Rozgrzać płaską patelnię, bez używania oleju.

3) Formować kulki/kule i rozpłaszczać je za pomocą dłoni.
    Kotlety mają być dość cienkie i dość duże.

4) 'Smażyć' na rozgrzanej, suchej patelni.

5) Solić można już po usmażeniu.

UWAGA!!!

* Kotlety muszą być dość duże i nie za grube, bo się kurczą, i to dość mocno.
* Podczas smażenia, trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.






2 komentarze:

  1. ja ostatnio robiłam łososiowe hamburgery, ale nie ma to jak klasyka i wołowina ;)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka klasyką, ale eksperymentować warto :)
    Łososiowe hamburgery brzmią intrygująco, aczkolwiek, ja nie lubię łososia :( Ale mam zamiar zrobić, za jakiś czas, inne kotlety do hamburgerów, np. fishburgery z ryby, albo z mięsa mieszanego. Wołowina, niestety, droga. Łosoś też hehe

    OdpowiedzUsuń