KOTLETY DO HAMBURGERÓW
(HAMBURGERY WOŁOWE)
Składniki:
* 70 dag mielonej wołowiny (Można zmielić mięso 2 razy)
* 1 duża cebula drobno pokrojona w kosteczkę
* 2 łyżki ketchupu
* 1- 2 łyżki/łyżeczki sosu sojowego
* pieprz mielony
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
2) Rozgrzać płaską patelnię, bez używania oleju.
3) Formować kulki/kule i rozpłaszczać je za pomocą dłoni.
Kotlety mają być dość cienkie i dość duże.
4) 'Smażyć' na rozgrzanej, suchej patelni.
5) Solić można już po usmażeniu.
UWAGA!!!
* Kotlety muszą być dość duże i nie za grube, bo się kurczą, i to dość mocno.
* Podczas smażenia, trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.
ja ostatnio robiłam łososiowe hamburgery, ale nie ma to jak klasyka i wołowina ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
Klasyka klasyką, ale eksperymentować warto :)
OdpowiedzUsuńŁososiowe hamburgery brzmią intrygująco, aczkolwiek, ja nie lubię łososia :( Ale mam zamiar zrobić, za jakiś czas, inne kotlety do hamburgerów, np. fishburgery z ryby, albo z mięsa mieszanego. Wołowina, niestety, droga. Łosoś też hehe