poniedziałek, 21 stycznia 2013

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Składniki:

Ciasto:
* 50 dag mąki pszennej
* 15 dag masła
* 3 łyżki śmietany
* 2 żółtka
* sól
Farsz:
* 40 dag kiszonej kapusty
* 5 dag suszonych grzybów
* 10 dag starego żółtego sera
* 2 łyżki oleju
* 1 cebula
* 3 liście laurowe
* sól
* pieprz

* jajko
* łyżka kminku

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiać i posiekać z pokrojonym masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę. Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić na pół godziny do lodówki.

2) Moczyć grzyby przez jakieś 4 godziny, w 2 szklankach wody. Ugotować je, przez ok. 10 minut. Odcedzić, drobno pokroić/posiekać. Cebulę obrać, drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać grzyby i pokrojoną kapustę. Wlać wywar grzybowy. Dołożyć liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dusić ok 40 minut. Odparować i ostudzić. Wyjąć liście, dodać ser.

3) Rozwałkować ciasto, kroić na kwadraty. Nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Smarować roztrzepanym jajem i posypywać kminkiem.

4)  Piec ok. 20 minut, w temp. 180 * C.

3 komentarze:

  1. uwielbiam się nimi zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię, ale chyba najbardziej takie z mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń