poniedziałek, 7 stycznia 2013

CZEKOLADA DO PICIA

CZEKOLADA DO PICIA




      Czasami lubię sobie zrobić słodką, tłuściutką i pyszną, czekoladę do picia... Przepisów na gorącą czekoladę jest mnóstwo. Co do proporcji - nie podam, bo to zależy, co kto lubi, jeden woli dużo kakao, inny mniej, drugi bardzo tłusto lub słodko, inny mniej itd. itp. Najlepiej samemu eksperymentować z dodatkami i proporcjami.

Wersja podstawowa:


- mleko (najlepiej tłuste 3,2%)
- rzadka, słodka śmietanka 30%
- kakao zwykłe + cukier lub rozpuszczalne słodzone
- kostki czekolady (np. gorzkiej/mlecznej/białej lub smakowej - toffi/kokosowej itd. itp.)

Wzbogacić można o/dekorować tym:

- mleko kokosowe
- mleko w proszku
- bita śmietana
- pianki marshmallow
- posypka z wiórków kokosowych/zmiażdżonych orzeszków/migdałów/wiórków czekoladowych
- cynamon lub inne przyprawy korzenne, takie jak do piernika
- wanilia/cukier wanilinowy
- rurka z kremem lub pusta - jako ozdoba i 'mieszadełko'
- chili/pieprz - (jeśli chcemy mieć wersję ostrą)
- alkohol np. rum
itd. itp.

Przygotowanie:


Podgrzewam mleko, ale nie gotuję. Gdy mleko jest gorące, dodaję wszystkie składniki i całość dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia tego co trzeba. 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam czekoladę na gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie piłam! takiej z wiórkami kokosowymi :)
    mniami!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń