BUŁKI DO HAMBURGERÓW
Składniki:
* 70 dag mąki pszennej
* 2 dag drożdży
* 2 łyżki cukru
* 200 ml ciepłego mleka
* 200 ml ciepłej wody
* 2 łyżki roztopionego masła/margaryny
* 1,2 łyżeczki soli
* 1 jajko (Albo samo białko) do smarowania bułek
* posypka (Np. sezam, mak, pestki dyni, słonecznika)
Przygotowanie:
1) Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ok. 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Całość mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól a potem rozczyn drożdżowy, resztę mleka, wodę i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy rękoma, aż będzie jednolite ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny, w ciepłe miejsce.
3) Z wyrośniętego ciasta rwiemy kawałki i formujemy bułki. Lekko spłaszczamy. Układamy na blasze i ponownie odstawiamy, na jakieś 15 minut, do ponownego 'podrośnięcia'.
4) Nagrzewamy piekarnik, do temp. 180 * C.
5) Gdy bułki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajem/białkiem, posypujemy ziarnem i wkładamy do piekarnika.
6) Pieczemy do momentu, aż będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz