wtorek, 23 czerwca 2015

SERNIK CZEKOLADOWY

    


      Dzisiaj wstawiam przepis na sernik czekoladowy. Przyznam szczerze, że jest to mój drugi sernik w życiu :) I tak sobie postanowiłam, że będę  doskonalić się w sztuce pieczenia serników, szczególnie tych mniej typowych :)


Przepis na tortownicę o śr. 18 cm, bądź  kwadratową lub mniejszą prostokątną blaszkę. 

Składniki:


Spód:
* 1 łyżka kakao
* 10 dag herbatników
* 2-3 łyżki masła

Masa serowa:
* 50 dag mielonego twarogu 
* 15 dag serka mascarpone
* 5 dag śmietany 30%
* łyżka masła
* 3 łyżki cukru pudru + ewentualnie więcej wg uznania
* 5 dag mlecznej czekolady
* 2 jajka
* 2 łyżki kakao

Wierzch:
* słoik/kubek masła lub kremu czekoladowego
* 5 dag mlecznej czekolady

Przygotowanie:


1. Herbatniki mielimy/kruszymy na pył, mieszamy z kakao i roztopionym, ostudzonym masłem. Wykładamy tym dno tortownicy, delikatnie dociskając łyżką. Chowamy do lodówki.

2. Twaróg miksujemy i dodajemy stopniowo mascarpone, śmietanę i jaja. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a po ostygnięciu wlewamy do masy serowej. Dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy a potem wylewamy na herbatniki.

3. Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

4. W kąpieli wodnej roztapiamy masło/krem czekoladowy, po czym smarujemy nim wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce bądź 'strugamy' nożem lub innym narzędziem kuchennym, na wiórki  i posypujemy nią ciasto.

1 komentarz:

  1. osobiście uwielbiam serniki,z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń