piątek, 12 czerwca 2015

KOPIEC KRETA

      

      Dzisiaj wstawiam przepis na kolejne pyszne ciasto, mianowicie domowy 'kopiec kreta'. Można go zrobić w formie kopca, w tortownicy, albo na płasko, jako tzw. "'kopiec kreta' na blachę". Przy czym będzie to nieduża, kwadratowa blacha, taka mniej więcej jak połowa, dużej, prostokątnej blachy do ciasta. Co mogę powiedzieć o samym cieście? Ano to, że jest pyszne, o wiele smaczniejsze niż te kupne z torebki, cenowo wychodzi podobnie, nie jest trudne, nie sposób go sknocić. Wszyscy, którzy lubią kupne, na pewno polubią te domowe. Dam sobie za to głowę uciąć :)))

Składniki:

Ciasto:
* 0,5 kostki miękkiego masła
* 3/5 szkl. cukru
* 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
* 1,5 szkl. mąki pszennej
* 3 łyżki ciemnego kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100 ml mleka (2/5 szkl.)

Krem:
* 0,5 l schłodzonej śmitany 30 lub 36%
* 2 śmietan-fixy
* 4 łyżki cukru
* 1 tabliczka czekolady (np. gorzka, mleczna)
* ok. 2-3 banany
* suszone banany (chipsy bananowe) - z garść ;)
* 1 cukier wanilinowy (aromat)

* sok z połowy cytryny
* 5 łyżek letniej wody
* łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Masło, cukier, mleko i kakao, wrzucamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszamy i czekamy aż wszystko stanie się jednolitą, gładką, czekoladową masą. Potem odstawiamy masę do ostygnięcia.

2. Do ostygniętej masy dodajemy żółtka oraz mąkę (najlepiej przesianą) wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.

3. W oddzielnej misce ubijamy białka mikserem, aż do uzyskanie sztywnej piany. Po czym dodajemy pianę do masy i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180*C przez ok. 30 min.

5. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Gdy ostygnie, zostawiamy ok 1 cm od brzegu, po czym wierzchnią warstwę (mniej więcej górną 1/3 wysokości ciasta ścinamy nożem i wydrążamy łyżką, poza tymi brzegami). Zebrane okruchy odkładamy do miski i jeśli trzeba, trochę je rozdrabniamy.

6. Mieszamy sok z cytryny z wodą i cukrem. Ciasto lekko ugniatamy, po czym nasączamy je mieszanką cytrynową. Banany obieramy i kroimy wzdłuż, układamy na dno ciasta, aby je całkowicie zakryły. Jeśli nie chcemy, aby zbrązowiały, skrapiamy je sokiem z cytryny.

7. Do miski wlewamy śmietanę, dosypujemy śmietan-fixy i miksujemy. W trakcie miksowania, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy aż do uzyskania sztywnej bitej śmietany, ok. 3-4 min. przy najwyższych obrotach, przy czym uważamy, żeby masa się nam nie zmaśliła. 

8. Do śmietany dodajemy startą czekoladę oraz starte chipsy bananowe. Całość delikatnie mieszamy.

9. Masę śmietanową przekładamy na ciasto, formujemy kopiec lub kładziemy na płasko.

10. Na masę śmietanową sypiemy okruchy ciemnego ciasta. Można lekko docisnąć.

11. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz