sobota, 25 stycznia 2014

ZAPIEKANE JAJKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM



Składniki:

* 6 jajek (Ja użyłam większej ilości jajek, ponieważ były one małe)
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* kiełbasa/boczek/wędlina - niewielka ilość pokrojona w drobną kosteczkę
* 1 cebulka pokrojona w kostkę
* szczypiorek posiekany
* sól, pieprz mielony
* tłuszcz do posmarowania formy


Przygotowanie:

1) Oddzielić żółtka od białek. Białka wrzucamy do jednej miski, a żółtka trzymamy każde oddzielnie, np. wskorupkach. Przy oddzielaniu uważamy, aby nie uszkodzić żółtka.

2) Podsmażamy mięso i cebulę. Wrzucamy do białek, dodajemy resztę składników (szczypiorek, przyprawy). Całość mieszamy.

3) Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na 6 części (prostokąty lub kwadraty). Poszczególne części układamy w posmorowanej tłuszczem formie, tak aby brzegi ciasta wystawały ponad formę, możemy je zawinąć/wywinąć.

4) Wlewamy do foremek masę białkową, wystające ciasto smarujemy również białkiem. Na wierzch delikatnie wlewamy żółtko.


5) Pieczemy ok 10-15 min, w ok. 180*C, do momentu aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.




1 komentarz: