środa, 14 listopada 2012

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 




           Teraz pora na trzeci obiecany przepis :) Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, pieczarkami i cebulą. Robiłam w weekend i nie żałuję :) Nam smakowała :)

Składniki:

*8 średnich ziemniaków
*30 dkg mielonego mięsa
*30 dkg pieczarek
*2 cebule
*1/2 szklanki startego żółtego sera
*2 jajka
*1 szklanka śmietany
*łyżka keczupu
*trochę bułki tartej
*tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
*szczypior do posypania wierzchu (Niekoniecznie)
*przyprawy np. sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, do mięsa mielonego, do dań z ziemniaków itd.


Przygotowanie:

1) Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Można je podsmażyć. Ja nie smażyłam, ale przez to chyba wypuściły za dużo 'wody' i na dnie zapiekanki zebrała się 'woda'. Musiałam trochę odlewać. Dlatego też, wydaje mi się, że po podsmażeniu będą bardziej 'suche' podczas pieczenia.

2) Cebule obieramy i kroimy w piórka/pół-plastry.

3) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na półtwardo i kroimy w cienkie plastry.

4) Do mięsa wbijamy 1 jajko, dajemy ketchup, przyprawy wg uznania i wyrabiamy.

5) Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. 

6) Wykładamy połowę ziemniaków. Na nich układamy kolejno: cebulę, pieczarki i mięso. Przykrywamy drugą połową ziemniaków. Każdą warstwę składników przyprawiamy solą/pieprzem itp.

7) "Polewa": roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę oraz ser. Polewamy tym całość. Na wierzch sypiemy bułkę tartą (Mnie się sypnęło za dużo, przez co zapiekanka na zdjęciach wyszła jakby lekko przypalona :( )

8) Nagrzewamy piekarnik przy temp. 190*C i pieczemy ok. 1 godzinę. Wierzch musi być rumiany, a boki zapiekanki lekko odstawać od naczynia. Całość możemy posypać świeżym szczypiorkiem.

Cebula

Pieczarki

Mięso po wyrobieniu

Po krojeniu

Przekrój

Wierzch


4 komentarze:

  1. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły http://patisserie.blogujaca.pl/2012/11/26/liebster-blog/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne przepisy, żałuję, że mam dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń