środa, 14 listopada 2012

KROKIETY Z MIĘSEM

KROKIETY Z MIĘSEM DROBIOWYM I CEBULKĄ



Teraz kolej na krokiety :) 
Czasami robię w wersjach: z mięsem, z kapustą i grzybami, z pieczarkami czy z masą jajeczną. Z tych wszystkich, najbardziej smakują mi te z mięsem ;) Do masy mięsnej - jak sądzę - nadaje się prawie każde mięso (wieprzowe, wołowe, drobiowe, albo ich mieszanka). Jeśli ma być z mięsa drobiowego, można wziąć ugotowane piersi czy obrać z innych części np. udek, ćwiartek, korpusów, porcji rosołowych.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
*mąka pszenna
*woda ewentualnie mleko
*jajko/jajka
*sól
*odrobina oleju

Farsz:
*zmielone mięso drobiowe (Lub inne)
*podsmażona, pokrojona w drobną kostkę cebula/e
*przyprawy np.: sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy

*olej
*bułka tarta
*jajko/a

Przygotowanie: 

1) Zrobić ciasto na naleśniki. Ja, przyznam szczerze, zawsze robię na oko. Ostatnio robiłam mniej więcej w takich proporcjach: 3 szklanki mąki, 3,5 szklanki wody, 2 małe jajka i odrobina oleju do ciasta, sól.

2) Mięso wymieszać z cebulką. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać do niej odrobinę rosołu/bulionu/oleju, ewentualnie wody. Doprawić. Sama miałam niedużą ilość mięsa, tak powiedzmy, dużą salaterkę.

3) Jajko roztrzepać i można je przyprawić.

4) Przygotować naczynie z bułką tartą.

5) Usmażyć naleśniki, ważne, aby były dość cienkie i duże. Łatwiej się je, wtedy, zawija.

6) Na ciepłe naleśniki nakładać farsz, szybko je zawijać, maczać w jaju, bułce i smażyć na złoty kolor. Ja je zawijam najpierw w rulon, a boki wciskam do środka, ale niektórzy składają je, jak sajgonki.

7) Podawać ciepłe z sosami/sałatkami lub jeść same :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz