sobota, 30 listopada 2013

RYBNY TWISTER


Domowy twister w wersji rybnej,  wersja podstawowa jest z mięsem drobiowym. Co nie zmienia faktu, że i rybna jest bardzo smaczna :)

Składniki:

* 1 szkl. mąki kukurydzianej
* 0, 5 szkl. płatków jęczmiennych
* 1,5 szkl. mleka
* 2  jajka
* sól
* filet z białej ryby
* bułka tarta + ewentualnie płatki kukurydziane
* olej
* sałata lub kapusta pekińska
* pomidor
* ogórek świeży
* kukurydza
* groszek konserwowy
* oliwki 
* sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do ryb itp.

Przygotowanie:

1. Mąkę, płatki, mleko, sól, 2 łyżki oleju i 1 jajko wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem i usmażyć cienkie placki. Z tej porcji ciasta wyjdą jakieś 2-3 placki.

2. Przygotować sałatkę. Czyli warzywa odpowiednio drobno pokroić, wymieszać, posolić, popieprzyć, pokropić olejem i zostawić niech się składniki 'przegryzą'.

3. Rybę pokroić na małe kawałki, takie kąski jak na nuggetsy. Zmiażdżyć płatki kukurydziane i wymieszać z bułką tartą.  1 jajko roztrzepać i dodać do niego przyprawy, ewentualnie przyprawić bezpośrednio kawałki ryby. Kąski wrzucać w jajko a potem w panierkę, smażyć na złoty kolor.

4. Na usmażonym placku układać kąski rybne, i sałatkę, po czym go zawinąć. Całość można zawinąć dodatkowo w folię aluminiową. Można polać ulubionym sosem :)



2 komentarze:

  1. Rybnego twistera jeszcze nie robiłam - interesująca propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Natko, ta rybna wersja wygląda świetnie! Na pewno się na nią skuszę!

    OdpowiedzUsuń