niedziela, 24 listopada 2013

KROKIETY Z PARÓWKAMI I INNYMI DODATKAMI


Moją ulubioną wersją krokietów jest ta z parówkami, serem, ogórkiem i papryką konserwowymi oraz cebulką. Wiem, że niektórzy robią wersję tylko z parówkami i serem, ale myślę, że ta moja, jest bogatsza w smaku, szczególnie dzięki ogórkom i papryce. One dają potrawie fajny 'smaczek'. Niestety, nie podam przepisu na naleśniki, bo zawsze robię je z proporcji na oko.

Składniki:

*ciasto naleśnikowe
*parówki
*ser żółty
*papryka konserwowa
*ogórek konserwowy
*cebulka
*sól, pieprz, pieprz ziołowy
*olej
*bułka tarta
*jajo
*sos do polania (ewentualnie)

Przygotowanie:

1) Parówki przekroić na pół i ewentualnie jeszcze wzdłuż. Paprykę i ogórki w podłużne paski/słupki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paski/słupki. 

2) Roztrzepać jajko, posolić, popieprzyć. 

3) Usmażyć naleśniki wg własnego, sprawdzonego przepisu. Ważne jest, aby były duże, elastyczne i niezbyt grube. Mają się łatwo zawijać, a jednocześnie nie pękać, podczas zawijania nadzienia. 

4) Na naleśnikach układać połówkę parówek, 2-3 paski ogórków/papryki, łyżeczkę  cebulki, posypywać przyprawami dość obficie, na koniec posypać serem. Zawinąć.

5) Zawinięte krokiety  włożyć w roztrzepane jajo a następnie w bułkę tartą. 

6) Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.

7) Podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem, albo bez tego. Co kto lubi. Ja uwielbiam z sosem czosnkowym. 


3 komentarze:

  1. Super przepis.
    Polecam również http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/10/parowki-w-nalesniku/

    OdpowiedzUsuń
  2. super fajne danie, musze wyprobowac, mam parowki Kani w lodowce jakies warzywa ser cyzli bedzie OK. lece do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń