sobota, 6 października 2012

PIZZA WIEJSKA

PIZZA WIEJSKA na CIENKIM, ale PUSZYSTYM cieście




     Niedawno postanowiłam, że zrobię pizzę na obiad. Tak też się stało. Czasami piekę pizzę, najczęściej na typowym cienkim cieście, ze składnikami takimi, jakie mam w lodówce. W rezultacie powstaje tzw. pizza capriciosa. Na wierzch kładzie się to, co się ma/lubi/chce. Dzisiaj zrobiłam pizzę wiejską, a do niej sos czosnkowo-jogurtowo-ziołowy. Wypróbowałam też nowy przepis na ciasto do pizzy. Na szczęście wszystko wyszło tak jak trzeba, a pizza nam smakowała :) 

SKŁADNIKI mojej pizzy:

NA WIERZCH (Nie muszą być wszystkie podane przeze mnie składniki, ale przynajmniej kilka; ilość ich też jest dowolna, wg gustu):
*boczek wędzony 
*salami 
*kabanosy
*ogórek konserwowy
*papryka (Ja miałam malutką zieloną i czerwoną)
*cebula (Ja miałam 2 małe białe i czerwoną)
*ziarna fasoli z puszki lub ugotowane (Ja miałam kilkanaście ziaren, różnokolorowej fasoli, które ugotowałam)
*oliwki
*pieczarki
*ser żółty np. gouda

PRZYPRAWY:
*sól
*pieprz
*przyprawy typu: bazylia/oregano/tymianek/majeranek/do pizzy/do kuchni włoskiej/zioła prowansalskie (Moim zdaniem minimum bazylia + oregano lub zioła, ale można dać kilka różnych w mniejszych ilościach)
*natka pietruszki (niekoniecznie, ale ja miałam świeżą, drobniutko pokrojoną i ją zużyłam)

SOS do posmarowania pizzy:
*koncentrat pomidorowy lub ketchup
*przyprawy typu bazylia itp.

CIASTO (Ilość ciasta na dużą, prostokątną blachę):
*drożdże (2/3 kostki 100 g)
*1,5 szkl. mąki pszennej + ewentualnie więcej do podsypywania
*1,5 płaskiej łyżeczki cukru
*3/4 szkl. letniej wody
*1,5 łyżeczki oleju

COŚ DO POLANIA PIZZY np.:
*ketchup
*sos czosnkowy

WYKONANIE:

1) To, co idzie na wierzch:
*pieczarki obrać, pokroić w plastry i lekko podsmażyć na patelni
*boczek pokroić w  plastry i lekko podsmażyć na patelni, aż się zrobi chrupki
*kabanosy, salami, korniszony pokroić w plastry
*paprykę pokroić drobno
*cebulę pokroić albo w cienkie "półplastry" albo drobniej
*oliwki można pokroić w plasterki albo zostawić w całości
*ziarna fasoli ugotować albo opłukać pod wodą (Jeśli mamy konserwową)
*ser zetrzeć lub pokroić w plastry

2) Smarowidło do ciasta:
Ketchup lub koncentrat wymieszać z przyprawami. Jeśli koncentrat jest gęsty, rozcieńczyć wodą.

3)Ciasto:
*droższe rozkruszyć do naczynia, dodać do nich wodę, i to wszystko wymieszać
*do dobrze rozpuszczonych w wodzie drożdży dodać cukier i znowu dokładnie to wymieszać
*odstawić na 10 minut
*do miski wsypać mąkę a potem wlać do niej zawiesiną drożdżową
*wymieszać wszystko łyżką, a potem wyrobić rękami

Może wyjść tak, że ten rozczyn drożdżowy nie urośnie w ogóle, albo urośnie bardzo słabo, a potem ciasto będzie klejące (to chyba zależy od mąki). Tym się proszę nie martwić. Ciasto urośnie potem, a do surowego należy dodać trochę mąki. Tak stopniowo, po trochu, aż do momentu, kiedy nie będzie się kleiło. A co najważniejsze, nie trzeba tego ciasta odstawiać do wyrośnięcia. Po wyrobieniu i uzyskaniu jednolitej masy, po wałkowaniu wykładamy ciastem, od razu, blachę. Brzeg ciasta robimy grubszy i wyższy.

4) Wyłożone ciasto smarujemy tym co przygotowaliśmy.

5) Na posmarowane ciasto układamy najpierw:
*mięso
*cebulę
*ogórki
*całą resztę, oprócz sera

6) Posypujemy pizzę solą, pieprzem, można jeszcze bazylią itd. itp. Ja, dodatkowo, smaruję brzegi ciasta, olejem, aby się zarumieniły. Nie lubię bladych ;)

7) Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika z temp. 200*C. Pieczemy ok. 30 minut. Po ok. 15-20 minutach pizzę wyjmujemy i posypujemy serem, aby się stopił. Nie musimy piec równe 30 minut, może to być 20, ale pizza musi pozostać jeszcze trochę w wyłączonym, ale jeszcze nagrzanym piekarniku, aby 
'doszła'.

8) Po upieczeniu polewamy ulubionym sosem.

Poszczególne etapy powstania mojej pizzy:















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz