niedziela, 10 listopada 2013

SOS SŁODKO-KWAŚNY NA ZIMĘ



Dzisiaj wstawiam przepis na sos słodko-kwaśny domowej roboty. Uwielbiam ten smak, ale tylko pod jedną postacią :) Pierś drobiową kroję w kostkę, podsmażam na patelni na złoty kolor, wlewam sos ze słoika, a potem na to wrzucam ugotowany ryż. Całość mieszam. Jest to jedno z moich ulubionych dań. A przepis na sos słodko-kwaśny jest jednym z najlepszych przepisów na przetwory na zimę, na jaki trafiłam. Jak dla mnie smak tego domowego jest identyczny, jak tego ze sklepu i nie kupujemy już 'gotowców'.

Składniki:

* 3 kg pomidorów
* 1 kg cebuli
* 4 papryki (mogą być różne kolory)
* 1 puszka ananasów
* 1 puszka kukurydzy (ja dałam 2)
* 1 puszka pędów bambusa
* 3 średnie marchewki
* 1/2 łyżeczki czosnku mielonego (lub 2-3 zmiażdżone ząbki świeżego)
* 1/3 łyżeczki chili (lub trochę mniej)
* 1/3 łyżeczki curry
* 2 łyżki musztardy

* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżka przyprawy typu vegeta
* 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
* 1 szkl. octu (można dać winny)
* 2 szkl. cukru
* 1,5 łyżki soli
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Paprykę, ananasa (zostawić syrop z puszki) i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w drobne paski.


2. Pomidory i cebulę gotować na małym ogniu, posolić. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować ok 20 min.

3. Na sam koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z syropem z puszki, wlać do garnka, wymieszać i całość zagotować. Gorące wkładać do słoików. Potem pasteryzować, ale nie za długo.

ps. Jeśli damy więcej składników np. kukurydzy, papryki itp. możemy, a nawet powinniśmy, chociaż minimalnie, zwiększyć ilość pomidorów, gdyż całość nie może być zbyt gęsta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz