niedziela, 18 sierpnia 2013

CIASTECZKA KUKURYDZIANE



      Dziś polecam Wam pyszne kruche ciasteczka kukurydziane. Przepis jest bardzo prosty, więc nie powinniście mieć problemów z przygotowaniem :). Smak można wzbogacić cukrem waniliowym, aromatem lub bakaliami.

Składniki:


1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kostki miękkiego masła
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać masło i wymieszać mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą (można zrobić to ręcznie).

W dalszej kolejności dodajemy jajka, cukier i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki (lub inne interesujące kształty;).

Na końcu ciastka układamy na blaszce zachowując między nimi ok. 3 cm odległości i pieczemy je w temperaturze 160 * C przez około 10 minut.


Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasteczka kukurydziane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka to jest to co moje dzieci lubią najbardziej ... wypróbuję w najbliższej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń