Dzisiaj przepis dla osób lubiących smaki i posmaki pizzy ;) Niestety, bez proporcji, bo tych nie znam. Trzeba robić 'na oko'. Placki te niedawno przyrządziła moja bratowa, a później mama. Bratowa nazywa je 'pizzerkami'. Ja znam inną wersję 'placków o smaku pizzy' i kiedyś ją też wstawię. Na razie wstawiam na te :)
SKŁADNIKI:
* pieczarki
* ser żółty
* szynka
* marchew
* cukinia
* cebula
* mąka pszenna
* jajko/a
* przyprawy typu: sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, bazylia/oregano, do pizzy/kuchni włoskiej itp.
* olej
* ketchup, sos czosnkowy (jeśli chcemy je czymś posmarować)
Wszystkiego ma być po trochu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę, cukinię, marchewkę, pieczarki obrać. Cebulę i szynkę drobno pokroić, a całą resztę tj. pieczarki, ser, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę pszenną i jajko/jajka oraz przyprawy.
2. Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym tłuszczu.
3. Można jeść same lub posmarowane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz