Moją ulubioną wersją krokietów jest ta z parówkami, serem, ogórkiem i papryką konserwowymi oraz cebulką. Wiem, że niektórzy robią wersję tylko z parówkami i serem, ale myślę, że ta moja, jest bogatsza w smaku, szczególnie dzięki ogórkom i papryce. One dają potrawie fajny 'smaczek'. Niestety, nie podam przepisu na naleśniki, bo zawsze robię je z proporcji na oko.
Składniki:
*ciasto naleśnikowe
*parówki
*ser żółty
*papryka konserwowa*ogórek konserwowy
*cebulka
*sól, pieprz, pieprz ziołowy
*olej
*bułka tarta
*jajo
*sos do polania (ewentualnie)
Przygotowanie:
1) Parówki przekroić na pół i ewentualnie jeszcze wzdłuż. Paprykę i ogórki w podłużne paski/słupki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paski/słupki.
2) Roztrzepać jajko, posolić, popieprzyć.
3) Usmażyć naleśniki wg własnego, sprawdzonego przepisu. Ważne jest, aby były duże, elastyczne i niezbyt grube. Mają się łatwo zawijać, a jednocześnie nie pękać, podczas zawijania nadzienia.
4) Na naleśnikach układać połówkę parówek, 2-3 paski ogórków/papryki, łyżeczkę cebulki, posypywać przyprawami dość obficie, na koniec posypać serem. Zawinąć.
5) Zawinięte krokiety włożyć w roztrzepane jajo a następnie w bułkę tartą.
6) Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
7) Podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem, albo bez tego. Co kto lubi. Ja uwielbiam z sosem czosnkowym.
Pierwszy raz takie widzę :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam również http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/10/parowki-w-nalesniku/
super fajne danie, musze wyprobowac, mam parowki Kani w lodowce jakies warzywa ser cyzli bedzie OK. lece do kuchni:)
OdpowiedzUsuń