niedziela, 24 listopada 2013

TARTA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA Z KRUSZONKĄ



Składniki:

> ciasto

* pół szklanki cukru pudru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 3/4 kostki masla
* trzy duże zółtka
* 1 lyżka kwaśnej śmietany - gęstej

> kruszonka

* pół kostki masła
* cukier waniliowy
* 100 g cukru
* 185 g mąki

> nadzienie

* pół szklanki dżemu truskawkowego
* ok. 1 kilogram rabarbaru
* ok. 6 lyżek cukru

> Przygotowanie:

1. Najpierw musimy przesiać proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodajemy cukier oraz masło. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulę, po czym zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto ścieramy do formy wykorzystując tarkę z grubymi oczkami. Teraz musimy wylepić dno formy. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 - 10 minut aż ciasto się lekko zezłoci.

3. Myjemy rabarbar. Obieramy i kroimy na kawałeczki wielkości ok. 1 cm.  Następnie rozgrzewamy dużą, suchą patelnię i podgrzewamy na niej rabarbar. W trakcie podgrzewania posypujemy go cukrem. Podgrzewamy na dużym ogniu przez około 5 minut lub dłużej do momentu, aż rabarbar puści sok.

4. Aby przygotować kruszonkę, musimy wymieszać mąkę z cukrami. Masło topimy w niedużym rondlu i wlewamy do suchych składników. Trzeba pamiętać, aby dobrze wymieszać składniki.

5. Na koniec podpieczony i ostudzony spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, po czym kładziemy na to rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczenie powinno trwać ok. 40 minut - do chwili, aż zezłoci się wierzch ciasta.
 
bon apetit! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz