środa, 2 stycznia 2013

PLACKI Z CUKINII

PLACKI Z CUKINII


SKŁADNIKI:


* 400 g cukinii
* 250 g twarogu
* 1 jajko
* 4-5 łyżek mąki
* olej
* 10 łyżek płatków kukurydzianych
* sól
*4 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* vegeta
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* pieprz
* 4-5 łyżek śmietany
* 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
* pokrojone na kawałki pomidory do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:


1) Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie lekko posolić i odstawić. Po 10 minutach delikatnie odcisnąć dłonią z nadmiaru wody.

2) Do cukinii dodać 100 g twarogu, 2 ząbki czosnku, jajko, mąkę, płatki, proszek do pieczenia, natkę oraz zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Usmażyć na oleju, na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu (np. na ręczniku kuchennym).

3) Pozostały twaróg i czosnek połączyć ze śmietaną oraz koperkiem i doprawić. Placki podawać z sosem i pomidorami.


1 komentarz:

  1. super, tez je robiłam - ale jakoś mi nie wyszły dobrze :)myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń