niedziela, 6 stycznia 2013

PIZZA MARGHERITA

PIZZA MARGHERITA



Pizza Margherita jest chyba najprostszą i jedną z najpopularniejszych oraz najtańszych pizz. Wg legendy, powstała w 1889 r., kiedy to pewien kucharz/piekarz z Neapolu, upiekł kilka rodzajów pizzy, z okazji przyjazdu do tegoż miasta, królowej Włoch - Małgorzaty Sabaudzkiej wraz z mężem Humbertem. Jedna pizza nawiązywała do kolorów flagi Włoch: zielona bazylia + biały ser + czerwone pomidory. I to ona najbardziej smakowała królowej. Stąd więc wzięła się jej nazwa :)

Składniki:


* ciasto na pizzę (http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/01/ciasto-na-pizze.html )
* pomidor/y (lub inne zamienniki typu: pomidory z puszki albo chociaż gęsty sos/koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta; niektórzy lubią też na pizzy suszone pomidory) pokrojone w plastry lub drobniej
* ser mozarella (a jak ktoś nie lubi, to może dać inny, np. żółty) pokrojony w plastry lub kostkę
* bazylia (świeża i/lub suszona)
* sos do posmarowania pizzy (ketchup/koncentrat pomidorowy mieszam z suszoną bazylią i oregano i/lub ziołami prowansalskimi)
* przyprawy: sól, pieprz mielony, oregano, bazylia i ewentualnie zioła prowansalskie

Przygotowanie:


1) Robię ciasto, wałkuję. Formuję wyższy brzeg pizzy.

2) Smaruję gęstym sosem pomidorowym z przyprawami.

3) Układam ser i pomidory na wierzchu.

4) Posypuję solą, pieprzem i resztą przypraw.

5) Nagrzewam piekarnik na max. temp. 250*.

6) Wkładam pizzę do nagrzanego piekarnika, ewentualnie trochę zmniejszam temperaturę i piekę ok. 15 minut, aż brzegi się zrumienią a ser się roztopi.

7) Wyciągam i posypuję świeżą bazylią.

8) Jeśli chcę mieć wersję bogatszą, posypuję startym żółtym serem i jeszcze na chwilę wkładam do piekarnika, aż się roztopi.

Surowa

Upieczona

Wzbogacona żółtym serem :)

Jak wyżej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz