sobota, 22 października 2016

BURGER Z JAJKIEM SADZONYM

     

      Dzisiaj wstawiam przepis na coś pysznego, tj. burgery z jajkiem. Przepis pochodzi z gazetki z przepisami na dania z jajek. Bardzo spodobało mi się zdjęcie tego burgera, toteż postanowiłam  ów przepis wypróbować. Absolutnie nie żałuję, efekt przerósł oczekiwania, burgery bardzooo nam smakowały. Polecam je wszystkim. Są proste, tanie i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim bardzo pyszne i sytne.Doskonałe na śniadanie, podwieczorek i kolację.Warto spróbować! :)

Składniki:

-bułki z ziarnami
-jajka (tyle ile bułek)
-pomidor
-rukola (np. garść listków)
-czerwona cebula (może być też zwykła lub biała)
-olej  i ew. oliwa
-szczypiorek
-majonez
-sól
-pieprz mielony
-ew. ulubiony sos, np. hamburgerowy itp.

Przygotowanie:


1. Bułki przekroić na pół, ale nie docinać do końca, mają pozostać złączone. Miękisz skrapiamy olejem lub oliwą i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.

2. Spód bułki smarujemy majonezem, układamy liście rukoli, plastry pomidora i plastry (lub półplastry, piórka) cebuli. Posypujemy pieprzem i solą.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wbijamy jajko. Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne/półpłynne. Jeśli ktoś lubi ścięte jajko sadzone, może dłużej smażyć z obu stron.

4. Jajko delikatnie przekładamy na bułkę, posypujemy solą, pieprzem i posiekanym na drobno, szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu, ciepłe. Można polać ulubionym sosem.


ZOBACZ TEŻ:

* PIZZA WĄŻ
* SOS HAMBURGEROWY


1 komentarz:

  1. Taki mini burger prawda?: ) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń