Przyznam szczerze, jestem fanką dań typu leczo. Nie tak dawno, w jednej z gazetek, znalazłam przepis na coś podobnego i musiałam go wypróbować. Owocem tego, było danie podobne do leczo, aczkolwiek trochę różniące się, a już na pewno, od mojej wersji leczo. W każdym bądź razie, smakowało :))) Równie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Polecam.
Składniki:
* 1 mały bakłażan
* 4 ziemniaki
* 1/2 puszki kukurydzy
* 4-5 dużych pomidorów + ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
* 2 papryki (np. czerwona i żółta)
* 2 cebule
* mięso, np. boczek wędzony, kiełbasa pokrojone w kosteczkę (niewielka ilość)
* natka pietruszki świeża
* liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony
* olej
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy, kroimy w kostkę, to samo robimy z ziemniakami i bakłażanem (bakłażana nie obieramy, tylko kroimy).
2. Pokrojone w kosteczkę mięso, podsmażamy na oleju, aż się zrumieni, najlepiej robić to w dość wysokim garnku, o grubszym dnie. Wrzucamy liście oraz ziele oraz pieprz ziarnisty. Dodajemy cebulę i co jakiś czas mieszamy.
3. Pomidory nacinamy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki. Obrane kroimy w kostkę.
4. Kiedy cebula będzie taka półtwarda, wrzucamy ziemniaki, mieszamy a za niedługi czas, dorzucamy paprykę. Następnie dodajemy pomidory, znowu mieszamy i czekamy, aż się rozpadną i puszczą sok. Kiedy ziemniaki i papryką będą półtwarde, dodajemy kukurydzę i bakłażana. Całość co jakiś czas mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli ktoś lubi mocny smak pomidorowy może dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Taki kociołek mogłabym jeść przez całe lato :D Zapraszam do spróbowania także mojej wersji leczo :) http://leczo.net.pl
OdpowiedzUsuń