piątek, 12 czerwca 2015

SERNIK WANILIOWO-TRUSKAWKOWY


Witajcie!

      Dzisiaj wstawiam przepis na przepyszny sernik waniliowo- truskawkowy. Bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, taki, który nie może się nie udać :) 

Składniki na małą, kwadratową blachę (mniej więcej połowa standardowej wielkości prostokątnej blachy):

Składniki:

* ok 9 herbatników
* 0,5 kg białego sera (2 kostki)
* 300 ml śmietany 30%
* 0,5 szkl. cukru najlepiej drobnego lub pudru (można dać więcej wg uznania)
* 3 jajka
* 1 cukier wanilinowy albo aromat wanilinowy
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 galaretka truskawkowa
* ok. 250-300 g truskawek + do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ser mielimy 2 lub 3 razy. 100 ml śmietany (2/5 szklanki) miksujemy z cukrami. Do masy śmietanowej stopniowo dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz zmielony ser. Całość dalej miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Formę wykładamy papierem lub folią, a następnie układamy na dnie, herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku, ok. 45 min w temp. 160* C. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, a po ostygnięciu możemy ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzenie w lodówce, nie jest konieczne, za to ostygnięcie ciasta, przed wylaniem na nie kolejnej warstwy - tak.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku (2/5 szklanki). Odstawiamy do wystygnięcia. Resztę śmietany (200 ml - 4/5 szklanki) ubijamy na sztywną pianę. Truskawki miksujemy na mus. Galaretkę, śmietanę i mus dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po lekkim stężeniu, wylewamy masę truskawkową na masę serową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki. 

4. Ciasto kroimy w kostkę, dekorujemy świeżymi truskawkami.





1 komentarz:

  1. Idealne ciasto na sezon truskawkowy :) Uwielbiam sernik z owocami

    OdpowiedzUsuń