poniedziałek, 16 lutego 2015

FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

   

      Witajcie! Dzisiaj wstawiam przepis na zupę, którą niedawno, po raz pierwszy, ugotowałam. Są to flaczki drobiowe. Szczerze, nie lubię zbytnio żołądków drobiowych, ale postanowiłam się 'przełamać', i coś z nich ugotować. Zupa na pewno przypomina w smaku, i to bardzo, tradycyjne flaki. Jest też tańsza i bardzo prosta w przygotowaniu. Mojej rodzinie posmakowała (flakożercy :) ) i mam zamiar czasami ją gotować. 


Składniki:

-ok. 1/2 kg żołądków drobiowych
-mięso drobiowe, np. 1 udko/1 ćwiartka/ 2-3 pałki itp.
-2 marchewki
-1 pietruszka
-kawałek korzenia selera
-1 mała cebula
-koncentrat pomidorowy
-woda
-przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony, majeranek

Przygotowanie:

1. Żołądki myjemy i kroimy w drobne paseczki. Do wody wrzucamy żołądki i mięso drobiowe oraz kilka listków laurowych, ziaren ziela i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu dość długo, bo żołądki są twarde.

2. Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wrzucamy marchewkę i pietruszkę. Całość dalej gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy resztę, tj. selera i cebulę. 

3. Gdy mięso i warzywa są miękkie, dodajemy koncentrat. Tyle aby zabarwił zupę i  dodał smaku, nie dużo. Mięso drobiowe obieramy z kości i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i koniecznie, majerankiem.

4. Zupa nie może być zbyt gęsta, raczej jest wodnista. Najlepiej smakuje po porządnym doprawieniu i 'przegryzieniu się' składników.

1 komentarz:

  1. Ponieważ nie lubię tradycyjnych flaków, takie to jedyne które jem i to z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń