piątek, 16 stycznia 2015
TIRAMISU KOKOSOWE
Witajcie! Dzisiaj zamieszczam przepis na deser TIRAMISU o smaku kokosowym, z odrobiną smaku ananasa. Deser bez dodatku alkoholu.
Składniki na ok. 12 pucharków:
- ok. 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (Kładłam tylko 2 warstwy biszkoptów)
- 3 serki mascarpone po 250 g
- 1 mleko kokosowe w puszcze (Potrzebny będzie sam ten tłuszcz kokosowy a nie płyn)
- 5 żółtek
- 2-3 białka (Niekoniecznie)
- ok. 3/4 szkl cukru (Najlepiej puder lub drobny)
- ok. 1 szkl. napoju kokosowo-ananasowego z Biedronki
- wiórki kokosowe
- 2 śmietan-fixy (Niekoniecznie)
Przygotowanie:
1. Utrzeć żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
2. Ubić białka z solą.
3. Wymieszać serki mascarpone, z masą kokosową i śmietan-fixami. Można zrobić to mikserem, bądź trzepaczką, tzw. rózgą. Do powstałej masy, powoli dodawać pianę z białek i całość delikatnie mieszać.
4. Maczać biszkopty w napoju, zanurzać całe i od razu wyjmować. Układać biszkopty na dnie naczynia, na to nakładać warstwę kremu, posypywać krem wiórkami i układać kolejną warstwę biszkoptów, kremu i wiórek, i tak, aż do wyczerpania zapasów. Na wierzchu mają być wiórki.
5. Wstawić do lodówki. Deser musi się chłodzić minimum kilka godzin, a najlepiej jeszcze dłużej, nawet 24 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kokosowe musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńapetyczne !!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://blogowszystkimevi.bloog.pl