piątek, 16 stycznia 2015

TIRAMISU KOKOSOWE

   



Witajcie! Dzisiaj zamieszczam przepis na deser TIRAMISU o smaku kokosowym, z odrobiną smaku ananasa. Deser bez dodatku alkoholu.


Składniki na ok. 12 pucharków:

- ok. 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (Kładłam tylko 2 warstwy biszkoptów)
- 3 serki mascarpone po 250 g
- 1 mleko kokosowe w puszcze (Potrzebny będzie sam ten tłuszcz kokosowy a nie płyn)
- 5 żółtek
- 2-3 białka (Niekoniecznie)
- ok. 3/4 szkl cukru (Najlepiej puder lub drobny)
- ok. 1 szkl. napoju kokosowo-ananasowego z Biedronki
- wiórki kokosowe
-  2 śmietan-fixy (Niekoniecznie)

Przygotowanie:

1. Utrzeć żółtka z cukrem,  aż masa zbieleje. 

2. Ubić białka z solą.

3. Wymieszać serki mascarpone, z masą kokosową i śmietan-fixami. Można zrobić to mikserem, bądź trzepaczką, tzw. rózgą. Do powstałej masy, powoli dodawać pianę z białek i całość delikatnie mieszać.

4. Maczać biszkopty w napoju,  zanurzać całe i od razu wyjmować. Układać biszkopty na dnie naczynia, na to nakładać warstwę kremu, posypywać krem wiórkami i układać kolejną warstwę biszkoptów, kremu i wiórek, i tak, aż do wyczerpania zapasów. Na wierzchu mają być wiórki.

5. Wstawić do lodówki. Deser musi się chłodzić minimum kilka godzin, a najlepiej jeszcze dłużej, nawet 24 godziny.

2 komentarze: