niedziela, 26 stycznia 2014

PIZZA CAPRICIOSA NA PUSZYSTYM CIEŚCIE



Dzisiaj przepis na kolejną z moich pizz :) Wyszło mi bardzo dobre ciasto, mięciutkie, puszyste, sprężyste. Nie wiem czy to zasługa mąki, ale efekt był bardzo udany.

Składniki:

Ciasto:
* 2,5 szkl. mąki pszennej (Ja miałam Basię ;) )
* 1 szkl. ciepławej wody
* 1/3 kostki drożdży
* sól
* 1 łyżeczka cukru
Wierzch:
* kiełbasa 
* cebula
* pomidory suszone
* oliwki zielone i czarne
* papryka konserwowa
* ser żółty

* olej do posmarowania formy
*przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
* ketchup/sos pomidorowy/przecier 

Przygotowanie:

1) Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dodać ze 2 łyżki mąki i trochę wody. Całość wymieszać, aż będzie dość gęsta zawiesina. Odstawić w ciepłe miejsce.

2) Kiełbasę i oliwki pokroić w plasterki, paprykę, pomidory i cebulę w drobne cząstki. Ser zetrzeć lub pokroić na małe kawałki.

3) Kiedy rozczyn wyrośnnie, wlać go do mąki i dodać resztę wody oraz posolić. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do temp. ok. 200* C.

4) Wysmarować formę olejem (Ja używam okrągłych, o śr. ok. 30 cm). Podrośnięte ciasto uformować w kulę, po czym rozwałkować je, zostawić grubszy brzeg i ułożyć w formie.

5) Wierzch posmarować ketchupem, ułożyć na nim składniki, ale bez sera. Przyprawić.

6) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu zrumienienia brzegów, ok 15-20 min.

7) Tuż przed ostatecznym wyjęciem pizzy, posypać serem i jeszcze chwilę zostawić w piekarniku, aż się roztopi.

8) Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz