ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Teraz pora na trzeci obiecany przepis :) Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, pieczarkami i cebulą. Robiłam w weekend i nie żałuję :) Nam smakowała :)
Składniki:
*8 średnich ziemniaków
*30 dkg mielonego mięsa
*30 dkg pieczarek
*2 cebule
*1/2 szklanki startego żółtego sera
*2 jajka
*1 szklanka śmietany
*łyżka keczupu
*trochę bułki tartej
*tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
*szczypior do posypania wierzchu (Niekoniecznie)
*przyprawy np. sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, do mięsa mielonego, do dań z ziemniaków itd.
Przygotowanie:
1) Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Można je podsmażyć. Ja nie smażyłam, ale przez to chyba wypuściły za dużo 'wody' i na dnie zapiekanki zebrała się 'woda'. Musiałam trochę odlewać. Dlatego też, wydaje mi się, że po podsmażeniu będą bardziej 'suche' podczas pieczenia.
2) Cebule obieramy i kroimy w piórka/pół-plastry.
3) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na półtwardo i kroimy w cienkie plastry.
4) Do mięsa wbijamy 1 jajko, dajemy ketchup, przyprawy wg uznania i wyrabiamy.
5) Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
6) Wykładamy połowę ziemniaków. Na nich układamy kolejno: cebulę, pieczarki i mięso. Przykrywamy drugą połową ziemniaków. Każdą warstwę składników przyprawiamy solą/pieprzem itp.
7) "Polewa": roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę oraz ser. Polewamy tym całość. Na wierzch sypiemy bułkę tartą (Mnie się sypnęło za dużo, przez co zapiekanka na zdjęciach wyszła jakby lekko przypalona :( )
8) Nagrzewamy piekarnik przy temp. 190*C i pieczemy ok. 1 godzinę. Wierzch musi być rumiany, a boki zapiekanki lekko odstawać od naczynia. Całość możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Cebula
Pieczarki
Mięso po wyrobieniu
Po krojeniu
Przekrój
Wierzch
Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły http://patisserie.blogujaca.pl/2012/11/26/liebster-blog/ Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajne przepisy, żałuję, że mam dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !!
OdpowiedzUsuń